top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

5 patarimai, kaip sėkmingai įsirengti virtuvę? Arba Kaip suprojektuoti tobulą virtuvę?

Teisingai ir patogiai įrengta virtuvė yra tokia, kurioje jausite komfortą gamindami bei Jums bus nesudėtinga palaikyti tvarką ir švarą. Stengiantis suprojektuoti tokią virtuvę, svarbu maksimaliai išnaudoti erdvę, suplanuoti patogią darbui skirtą zoną ir tinkamai išdėlioti įrangą bei baldus. Laikantis kelių taisyklių, visai nepriklausomai nuo virtuvės dydžio, galite sukurti jaukią atmosferą, kurioje bus smagu gaminti, bendrauti ir ilsėtis.



1 . Kaip teisingai išdėstyti virtuvės baldus?


Paprastai buitinių prietaisų vieta virtuvėje – šaldytuvas, viryklė ir kriauklė, lemia baldų vietą virtuvėje. Atstumas tarp šių išvardintų objektų neturėtų būti didelis - tokiu atveju gaminti bus ne tik patogiau, bet ir greičiau. Tuo pačiu metu tarp zonos, kurioje darbuositės ir pietų stalo, turėtų būti palikta laisvos vietos, kuri leistų lengvai judėti.


Pateikiame populiariausius virtuvės išdėstymo scenarijus (pagal formą, plotą, asmenines galimybes):


Išilginė virtuvė


Šis baldų išdėstymas puikiai tinka mažoms ir siauroms virtuvėms, kurių ilgis yra nuo 2000 iki 3600 mm. Šiuo atveju, visi baldai su virykle, kriaukle ir šaldytuvu, komponuojami išilgai vienos sienos. Paprastai šaldytuvas ir viryklė dedami kraštuose, o kriauklė patalpinama tarp jų;

L - formos virtuvė


Šis išdėstymas yra vienas iš idealiausių virtuvės baldų išdėstymo variantų. Šis būdas atitinka trikampio taisyklę, pagal kurią kriauklė, viryklė ir šaldytuvas turėtų sudaryti lygiakraščio trikampio viršūnes. Tuo pačiu metu šie prietaisai neturėtų būti pernelyg nutolę vienas nuo kito, kad viskas būtų po ranka. Tokiu būdu lengviausia įgyvendinti trikampio taisyklę. Toks baldų išdėstymas tinka bet kokio dydžio virtuvei;


U - formos virtuvė


Šiam išdėstymui naudojamos trys arčiausiai viena kitos esančios virtuvės sienos. Pasirinkus tokį išdėstymą, bus labai lengva įgyvendinti trikampio taisyklę. Žinoma, ši išdėstymo forma tinka virtuvėms, kurių vidutinis plotas siekia 10–12 m2 ar daugiau.


G - formos virtuvė


Jos išdėstymas primena anksčiau minėtą baldų išdėstymą, tačiau šiame variante atsiranda vietos mažai ketvirtai pusei. Nors dažnai ši dalis išnaudojama barui, tuo pačiu galima ten įkurdinti plautuvę ar kaitlentę.

Lygiagreti virtuvė


Paprastai tokio tipo virtuvėje, virš vienos sienos įrengiama viryklė ir kriauklė su darbiniu paviršiumi, kitoje – šaldytuvas ir laikymo vietos. Natūralu, kad tokios virtuvės valgomojo zona yra perkelta už darbo zonos ribų, o atstumas tarp dviejų baldų linijų turėtų būti bent 1200 mm.


Virtuvė su sala


Virtuvė su sala projektuojama didesnėse erdvėse, kurių plotas prasideda nuo 18 m2. Formuojant L arba U formos bendrą išdėstymą, į erdvės centrą iškeliama atskira sala, kuri naudojama kaip darbinis paviršius. Tokioje saloje mėgstama įkomponuoti viryklę, o kartais ir plautuvę. Sala taps patogia maisto gaminimo vieta, nes ji paprastai būna vienodai nutolusi nuo visų objektų;



2. Patogus baldų aukštis


Nepamirškite pagalvoti ne tik apie baldo vietą, bet ir apie jo aukštį. Taigi, vidutinis stalviršio aukštis turėtų būti 850 mm, tačiau aukštesniems šeimininkams būtų patogiau gaminti maistą ant stalviršio, kurio aukštis siekia 900 –1000 mm. Norėdami rasti sau optimalų dydį, turite sulenkti rankas taip, kad alkūnės būtų lygiagrečiai grindims - šį tašką reikėtų pastumti žemyn dar 150 mm.



3. Kur pastatyti kaitlentę?


Paprastai pastatyti kaitlentę kampe prie sienos arba prie lango nėra pats praktiškiausias sprendimas, kadangi gretima siena ar langas bus padengti riebalų lašais. Nuo viryklės iki viršutinių spintelių eilės, turėtų būti paliktas ne mažesnis kaip 500 mm atstumas. Taip pat nederėtų kaitlentės montuoti ir tame kampe, kuriame susijungia stalviršio kraštai. Toks sprendimas turi nemažai minusų: maksimaliai neišnaudojamas kampas, atsiranda keblumų montuojant gartraukį bei išnaudojama daug vietos.



4. Kur įkomponuoti kriauklę ir indaplovę?


Taisyklė paprasta – kuo mažesnis atstumas nuo kriauklės iki kanalizacijos stovo, tuo geriau. Trumpesnį nutekėjimo vamzdį lengviau užmaskuoti ir sunkiau sugadinti. Visgi, jei išties norite perkelti kriauklę kur kitur, atminkite, jos nereikėtų stumti toliau kaip už 3 metrų nuo kanalizacijos vietos.


Dėl tų pačių priežasčių, kaip ir viryklės, kriauklės nepatariama statyti kampe. Taip pat nerekomenduojama statyti viryklės ir kriauklės arti viena kitos, kad vandens lašeliai nepatektų ant karštų keptuvių. Optimaliausia, jei kaitlentę ir kriauklę skiria stalviršis, kurio plotis yra daugiau kaip 600 mm.


Šiuolaikinėje virtuvėje paprastai atsiranda ir indaplovės. Idealiausia vieta – šalia kriauklės, kad būtų patogu prijungti prie nutekėjimo vamzdžio.


5. Kiek gali prireikti kištukinių lizdų?


Prieš pradedant projektuoti virtuvę, apmąstykite, kiek ir kokios buitinės technikos Jums prireiks. Išskirkite tą techniką, kuri paprastai montuojama į baldą – tai indaplovė, kaitlentė ir t.t. Kita dalis bus ta, kurią Jūs laikysite ant stalviršio. Tokie prietaisai bus nuolat įjungti į kištukinį lizdą, pavyzdžiui, kavos aparatas, skrudintuvas ir t.t. Nepamirškite, kelios rozetės turi likti laisvos, kad bet kada prireikus jomis galėtumėte lengvai pasinaudoti.



Įprastai virtuvė mūsų namuose atlieka net keletą funkcijų – joje turi būti komfortiška gaminti, smagu kasdiena valgyti bei leisti laiką su namiškiais ar svečiais. Tad šios taisyklės Jums padės sukurti funkcionalią ir patogią virtuvės erdvę, kurioje norėtųsi būti.


bottom of page