top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Baltos spalvos dažai: kokius pasirinkti?


Jau seniai įrodyta, kad balta spalva ir šviesesni atspalviai vizualiai padidina erdvę, padaro kambarį šviesesnį ir gaivesnį. Visgi, teoriškai pasakyti kur kas lengviau nei praktiškai padaryti. Rezultatas priklauso nuo baldų ir dekoro spalvos, nuo to, ar interjere yra masyvių detalių, daugiau natūralaus ar dirbtinio apšvietimo, užuolaidų spalvos ir daugybės kitų faktorių. Tad nudažius namų sienas balta spalva, galite sulaukti visai ne tokio rezultato, kokio tikitės.




1) Baltos spalvos parinkimas


Pirmoji problema gali iškilti dar tik ieškant sienų dažų, kadangi balta – tai ne viena konkreti spalva, o visas asortimentas, rinkinys, susidedantis iš dešimčių skirtingų tonų matinių ir blizgių, šiltų ir šaltų, šviesių ir tamsių tonų.

Dažniausiai kiekvienas gamintojas turi savo “tikrąją” baltą spalvą, kuri ir vadinama bazine. Ši spalva labai retai naudojama interjeruose. Išdažius namų sienas šia spalva, atrodys, kad esate ligonineje.







2) Pasirinkite jums patinkančius atspalvius


Mūsų klimato zonos gyventojams, nerekomenduojama rinktis šaltų baltų atspalvių. Tikriausiai sutiksite, kad šioje zonoje sulaukiame labai mažai saulėtų dienų per metus. Ypač jei kambarys nukreiptas į šiaurę ar rytus – šviesa sklindanti pro langus jau įgauna šaltą melsvą atspalvį. Siūloma subalansuoti šiltus baltos spalvos atspalvius, įskaitant geltonus arba smėlio spalvos pigmentus. O kambariuose, kur karaliauja amžinas šešėlis, balta įgauna pilkšvą atspalvį. Pilkumo galima išvengti jeigu apstatysite patalpą ryškiais baldais arba dekoro elementais.





3) Matinis arba blizgus


Sienų dažai skiriasi ne tik spalva ir atspalviu, bet ir blizgesio laipsniu. Kokie gali buti dažai: standartiniai blizgūs ir pusiau blizgūs, pusiau matiniai, matiniai ir giliai matiniai.

Matinis paviršius geriau sugeria šviesą, taip pat turi galimybę iš dalies paslėpti nedidelius sienos trūkumus. Minusas - matiniai balti dažai greičiau susitepa.

Blizgus baltas paviršius yra elegantiškesnis, šventiškesnis, ryškesnis ir patvaresnis. Tačiau nuo jos aiškiai galime pajusti sklindantį šaltį, todėl tokios sienos gali patikti ne visiems.





4) Spalvų mėginukai ant sienos


Dažai pavyzdyje parduotuvėje ir ant sienos jūsų namuose gali atrodyti kitaip. Spalvos suvokimą ir taip kaip jį matome, gali lemti daugelis aplinkybių: metų laikas ir paros metas, oras už lango, apšvietimo tipas. Be to, spalvos suvokimą lemia ir asmeninis skonis.

Išrinkite kelis patinkančius atspalvius ir nudažykite gipso kartono arba sienos gabaliuką. Siūloma ne statyti visas išrinktos spalvos šalia viena kitos, bet rinktis atskirai kiekviena atspalvį. Dažykite arba nešiokite nudažytus pavyzdžius į skirtingas vietos – arčiau lango ir toliau nuo jo, greta lubomis ir prie grindų. Pažiūrėkite, kaip keisis atspalviai dieną, saulėtu ir debesuotu oru.







5) Spalva ir baldai


Ne viskas priklauso tik nuo baltos spalvos atspalvio. Šalia ryškesnių baldų balti dažai gali atrodyti visiškai kitaip. Didžiausią įtaką turi baldai ir interjero detalės. Dėl šios priežasties, nerekomenduojama pirkti daugiau nei 2-3 spalvų pavyzdžių ir gaišti laiką ieškant “idealaus” balto atspalvio. Sienas nudažėte jau antrąkart, tačiau spalva, kurią išsirinkote vis tiek atrodo ne taip kaip norėtųsi? Neskubėkite dažyti vėl visko iš naujo, situaciją galite pagerinti baldais, užuolaidomis ar kitais interjero akcentais.






Taigi, sienų spalvų pasirinkimas įrenginėjant namus tikrai neturėtų tapti sunkiu galvosukiu, kurio negalėtumėte išspręsti. Svarbiausia nusiteikite pozityviai ir leiskitės į smagų nuotykį, kuris suteiks daug gerų emocijų!







bottom of page