top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

„Copper Round” šviestuvas

Šviestuvas šiuolaikiniame interjere įgauna vis svarbesnį vaidmenį. Jis tapo ne tik apšvietimo šaltiniu, tačiau ir stilinga dekoro detale papildančia patį interjerą. Tad plačiau papsakosime apie labai madingą bei neabejotinai visur matytą, savamokslio britų dizainerio Tomo Dixono sukurtą šviestuvo kilmę. Jis idealiai tinka bet kurioje erdvėje – nuo nedidelių jaukių kambarių iki erdvių bei prabangių apartamentų.


Truputis istorijos


Tomas Dixonas gimė Sfakse (Tunisas) 1959 metais, tačiau būdamas vos ketverių, kartu su savo šeima persikėlė į Agliją. Tomas pusmetį mokėsi „Chelsea“ meno mokykloje, tačiau įvykus avarijai, jam teko tris mėnesius praleisti ligoninėje. Dėl praleistų pamokų, jis buvo pašalintas iš mokyklos, tačiau nieko nelaukdamas užsiimė nauja veikla. 80-taisiais jis įsisuko į muzikos verslą. Tačiau įvykus dar vienai nelaimei Tomas nutraukė muzikanto karjerą. Žinoma, Tomas niekada nenuleido rankų ir jo nuomone, viskas klostėsi būtent taip kaip ir turėjo.


Žaidžiant naktiniuose klubuose, dienos buvo laisvos – tai paskatino jį imtis naujos veiklos ir eksperimentuoti su metalo laužu. Patekęs į avariją ir sugadinęs savo motociklą, jis nusprendė jį taisyti pats, taip išmoko virinti. Šis pomėgis Tomui taip patiko, kad pradėjęs kurti neįprastas skulptūras, negalėjo nustoti. Jam patiko pasenusius daiktus ar detales paversti naujais, tad pagrindinės jo naudojamos medžiagos buvo bėgiai, statybinė armatūra, automobilių salono dalys ir net keptuvės!



Pirmieji dizainerio kūriniai buvo pastebėti naktiniuose klubuose, kuriais netruko susižavėti Londono elitas. Tomo Dixono karjera klostėsi labai natūraliai ir jis 1985 metais atidarė pirmąją savo dirbtuvę. Tiesa, jį išgarsino ne šviestuvai, bet ikoniškoji „S” kėdė. Daugeliui darė įspūdį, kad jo gaminiai buvo riboto tiražo arba apskritai egzistavo tik viena jų kopija.

Metams bėgant ir kartu augant Tomo populiarumui, 2002-iais buvo įkurtas britų prekės ženklas „Tom Dixon“. Nuo pat įkūrimo pradžios, šį prekinį ženklą lydėjo sėkmė – dalyvavimas prestižiniuose apdovanojimuose, įvairios parodos, bendradarbiavimas su žymiausiais prekių ženklais. 2014 metais tarptautinėje interjero dizaino parodoje „Maison&Objet” Tomas Diksonas buvo išrinktas vienu iš įtakingiausių dizainerių pasaulyje. Tad ir šiandien „Tom Dixon“ baldai vis dar stebina pasaulį savo netikėtomis formomis, siluetais bei medžiagomis.



Šiandien britų dizainerio darbus galite išvysti Niujorko MOMA, Londono Viktorijos ir Alberto muziejuose, Paryžiaus Pompidou Centre. Taip pat garsieji Tomo Dixono šviestuvai puošia Sidnėjaus operos namus – tikrai ne kiekvienas savamokslis galėtų pasigirti tokiais pasiekimais.


“Copper Round” originalaus šviestuvo kaina – nuo 380 eur.

Replika galima surasti ir už 80 eur.



bottom of page