top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Industrinio stiliaus interjeras

Pramoninis interjero stilius pasirodė ne taip seniai – dar 4 dešimtmetyje ir akimirksniu išpopuliarėjo. Jis dažnai vadinamas industrinės praeities iliuzija. Viena iš priežasčių yra jo prieinamumas – susikurti tokio stiliaus interjerą yra išties nebrangus sprendimas.



Stiliaus istorija


Pramoninis stilius turi sąsajų su Didžiąja depresija, kuri praėjusio amžiaus 20-ajame dešimtmetyje ištiko JAV, sustabdžiusi tūkstančių pramonės įmonių darbą. Tuščios gamyklos ir sandėlio patalpos, kurių paskirtis nebuvo gyvenamoji, tapo ypač patrauklia vieta jauniems menininkams, skulptoriams ir kitiems bohemos atstovams. Juos viliojo ypač žemos nuomos kaikos ir neribotos galimybės meninei veiklai. Ten, tarp apleistų staklių, metalinių prietaisų, įvairių vamzdžių ir sijų, kūrybingas jaunimas gavo galimybę įkurti studijas, kurti nepaprastus dalykus ir tuo pat metu gyventi, nors ir neteisėtai.


Pamažu apleistos gamyklos ėmė traukti menininkus, skulptorius, muzikantus ir kitus kūrybininkus, kurie greitai pastebėjo didžiulį pilko betono, raudonų plytų ir šalto metalo meno potencialą.


Kartais loftai laikomi industrinio stiliaus sinonimu, tačiau taip manyti kiek klaidinga. Nenuostabu, kad loftas yra vienintelė nekilnojamojo turto rūšis, kurią galima pamatuoti ir parduoti ne tik kvadratiniais, bet ir linijiniais metrais. Nepaisant formų, faktūrų ir medžiagų, būdingų pramoninei estetikai, loftas yra didžiulė erdvė, beveik niekada neskirstoma į zonas. Pasižymi įspūdingu lubų aukščiu.


Žinoma, pramoninį stilių galima lengvai realizuoti ir klasikinio išdėstymo mazesniame kambaryje. Pavyzdžiui, standartiniame bute, kur vonios kambarys ir virtuvė yra bene dažniausiai naudojami kambariai. Pramonės estetika yra ne mažiau populiari projektuojant biurus ir viešąsias erdves: bibliotekas, švietimo įstaigas, teatrus.



Pramoninio stiliaus bruožai interjere


Industrinis stilius ypač tinka projektuojant butus ir nuosavus namus, kurių plotas siekia 100 kv.m. ar net daugiau. Mažesnėse erdvėse patariama naudoti tik kai kuriuos elementus.


Industrinio stiliaus bruožai:

  • aukštos lubos;

  • sulietos patalpos;

  • dideli langai;

  • pagrindinės apdailos medžiagos – betonas ir metalas;

  • atviros komunikacijos;

  • minimalistinis dekoras.


Vienas iš pramoninio stiliaus erdvių bruožų yra ryškios tekstūros medžiagos: betonas, grubus tinkas, neapdorota ir sendinta mediena, nešlifuotas akmuo, plytų mūras, metalas. Metalas turėtų būti matinis, be rūdžių, oksidacijos ar dilimo pėdsakų. Žalvaris ir auksas netinka, dėl savo blizgesio jie pažeidžia šio stiliaus taisykles. Dažniausiai naudojami metalai – geležis, plienas ir aliuminis.


Stilizuoti arba tikri vamzdžiai, sijos, ortakiai tarsi įrėmina erdvę. Visgi, namai neturėtų priminti gamyklos, tad metalas turi būti derinamas su kitomis medinėmis ar akmens medžiagomis.



Pramoninis dizainas teikia pirmenybę ypač paprastiems apdailos sprendimams.


Sienoms naudojamas tinkas ar plytos (galima sukurti mūro imitaciją). Įspūdingai atrodo plikos betoninės sienos, kuriose matosi įtrūkimai ir nelygumai. Lubos dažnai tiesiog balinamos. Taip pat tinka matiniai lakštai arba gipso kartonas. Patariama derinti su plieninėmis sijomis arba neutraliu šviesos atspalviu. Grindims paprastai naudojamas birus betonas, medinės grindų plokštės arba laminatas, plytelės (matinės pilkų ar tamsiai rudų atspalvių didelio formato), linoleumas.


Gamyklos patalpų stiliaus idėja padiktuoja ir spalvų paletės pasirinkimą. Pagrindinė dominuojanti spalva yra pilka. Papildomiems spalvų deriniams naudojama balta, smėlio, juoda, mėlyna, tamsiai žalia ir ruda spalva. Urbanistinę atmosferą sustiprina pūsto metalo faktūros su rūdžių efektu.


Jeigu pramoninis stilius derinamas su minimalizmu, tuomet pagrindinė spalva yra balta. Kartais įtraukiami ir ryškesnių spalvų akcentai – aksesuarai, plakatai, įvairūs dekoro elementai. Pasirinktas tam tikras tonų derinys neleis įsivyrauti motonijai.


Pramoninio stiliaus baldai yra aiškių ir paprastų formų, su metaliniais rėmais, medinėmis dalimis, apdaila nepretenzinga. Tinkamos sofos ir foteliai su monofoninių spalvų apmušalais.



Industrinio interjero baldai paprastai būna dideli (didžiulė sofa, ilga komoda, įspūdingai atrodantis stalviršis). Dideli objektai subalansuoja atvirą erdvę. Pagrindinis akcentas yra sala: priešais viena kitą dedamos sofos, centre – kavos staliukas.


Dekorui gali būti naudojama viskas, kas primena gamyklos temą: vandens čiaupų kolekcija lentynose, krumpliaračių rinkinys ant sienos, dideli veidrodžiai, seni kelio ženklai, geležiniai vamzdžiai kaip stovo pagrindas. Stengiantis sušvelninti asketiškai atrodančią erdvę naudojami tekstilės gaminiai – pūkuoti kilimai, subraižyti kilimėliai, skirtingų spalvų dekoratyvinės pagalvėlės, lauko vazonuose augantys augalai.


Industrinio stiliaus interjerai ypač pasižymi kūribiškumu. Tokiame interjere mėgstami modernaus meno elementai ir kūriniai. Tad jeigu esate laisvos ir kūrybiškos sielos asmenybė, šis stilius Jums turėtų išties patikti.


bottom of page