top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Jungikliai ir jų dizainas

Kuriant namų interjerą, dažnai visas dėmesys skiriamas sienų, baldų, medžiagų bei buitinių prietaisų spalvoms ir jų dizainui. O apie tokias smulkias interjero detales kaip, pavyzdžiui, jungikliai ar kištukiniai lizdai pamirštame. Visgi, vertėtų ir tokiems akcentams skirti šiek tiek daugiau laiko ir net priderinti juos prie interjero.


Kištukinius lizdus ir jungiklius interjere galima pritaikyti labai įvairiai. Jie gali būti paslėpiami arba, atvirkščiai – pabrėžiami interjere. Renkantis formą, svarbu atkreipti dėmesį į bendrą kambario dizainą. Pavyzdžiui, jei interjere vyrauja industrinis stilius, galima pasirinkti nestandartinius apvalius jungiklius, kurie taptų taip pat ir dekoratyvine detale. Minimalistinio dizaino gerbėjams vertėtų rinktis paprastus jungiklius su aiškiomis linijomis ir stačiu kampu. Taip pat galima visai atsisakyti išorinių rėmelių ir pasirinkti įmontuojamą į sieną jungiklį.


Jungikliai skiriasi skirtinga savo dizaino forma ir savybėmis, tad apžvelgsime net 6 skirtingus jų tipus:


1. Klavišiniai

Klavišiniai jungikliai yra vienas dažniausių sprendimų interjere. Galite rasti dviejų, trijų ar net keturių klavišų, įvairių dydžių ir formų, nuo stačiakampių iki apvalių jungiklių. Kai kuriuose šio tipo jungikliuose taip pat gali būti šviesos indikatoriai, kad greitai juos rastumėte tamsoje. Tokie jungikliai itin lengvai pritaikomi įvairaus stiliaus interjere.



2. Mygtukinis

Tai jungiklis, kuriame vietoj klavišo yra spyruoklinis mygtukas. Mygtukas gali būti stilizuotas kaip klavišas, tuomet jo apatinė dalis paspaudžiama. Lyginant su spalvų, formų ir dizaino įvairovę, šie jungikliai nėra prastesni už klavišinius. Galite pasirinkti mygtukinį jungiklį su foniniu apšvietimu arba be jo. Mygtukinis jungiklis gali puikiai derėti tiek klasikinio stiliaus interjere, tiek minimalistinio.



3. Svirtiniai

Šie jungikliai vietoj klavišo turi valdymo svirtį, kuri įjungia šviesą viršutinėje padėtyje, o apatinėje – išjungia. Naudojamos cilindro, kūgio, stačiakampio formos svirtelės. Šio tipo jungiklis turi gana platų įvairaus dizaino asortimentą. Galite rasti tiek visiškai retro jungiklius, tiek minimalistinius sprendimus. Svirtiniai jungikliai puikiai dera industriniame, boho, klasikiniame, provence, eklektiniame interjere. Įdomu, kad šio jungiklio dizainą 1916 metais užpatentavo Williamas Newtonas ir Morrisas Goldbergas!



4. Sukamieji

Mažai kuo tesiskiria nuo klavišinių jungiklių – jie taip pat turi tik dvi pozicijas, tačiau šviesa įjungiama ir išjungiama pasukus rankenėlę ant korpuso. Jie naudojami retai, tačiau vis dar yra populiarūs kuriant industrinį, retro arba eklektinį interjerą. Svarbu turėti omenyje, kad sukamasis jungiklis gali įjungti/išjungti tik vieną šviesos šaltinį.

5. Jungiklis su grandinėle

Tai yra šiek tiek patobulinta mygtukinio jungiklio versija. Būtent tokio modelio jungikliai buvo labai populiarūs 8-9 dešimtmetyje. Nors dažniausiai tokie jungikliai naudojami kaip dekoro detalė, tačiau jie turi ir praktinių pranašumų: jie lengviau randami tamsoje, o jeigu namuose yra mažų vaikų – tokį jungiklį lengviau pasiekti.



6. Sensoriniai

Jie valdomi lengvu prisilietimu. Kai kurie jutiklinių šviesos jungiklių modeliai turi ir papildomas funkcijas, pavyzdžiui, savaiminio išsijungimo. Platus spalvų pasirinkimas leidžia priderinti prie bet kokio interjero. Sensoriniai jungikliai ypač patinka išmaniųjų technologijų mėgėjams, kadangi apšvietimą galima valdyti telefonu.



Taigi, ar kada pagalvojote, kad elektros instaliacija gali tapti namų interjero puošybos dalimi? Šiandien interjero dizainui naudojami vis drasesni sprendimai, o tie laikai, kuomet visi kištukiniai lizdai ir jungikliai buvo vienodi ir atliko tik praktinę funkciją, jau seniai praėjo



bottom of page