top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Kaip išrenkamos “Pantone” metų spalvos ir kaip jas pritaikyti savo interjere?

“Pantone” - kas tai?

Tai didelė amerikiečių kompanija, kuri kuria spalvų paletes, konsultuoja prekės ženklus, analizuoja (ir prognozuoja) rinkos tendencijas. „Pantone“ skaičiuoja jau daugiau nei pusšimtį metų. 7 deš. pradžioje jos darbuotojai sukūrė universalią visos spalvų paletės standartizavimo sistemą - „Pantone Matching System“. Visoms esančioms spalvoms ir atspalviams buvo suteikti pavadinimai ir numeriai, o katalogas buvo didelės įvairiaspalvės vėduoklės formos. Sistema greitai išpopuliarėjo, kadangi palengvino dizaino, spausdinimo ir panašių sričių darbą.

Nuo to laiko klientui pakanka pasakyti savo dizaineriui norimos spalvos numerį ir jis bus užtikrintas, kad gaus būtent tokį atspalvį, kurį pasirinko. Nuo pat PMS atsiradimo paletė buvo pildoma ir naudojama įvairiose srityse - nuo grafinio dizaino iki mados.

Be PMS katalogų, įmonė gamina dažus bei įrangą, kuri palengvina šioje industrijoje dirbančių darbą su spalvomis.



Kas yra metų spalva?

„Pantone“ spalvų institutas yra „Pantone“ kompanijos dalis. Instituto darbuotojai koordinuojami generalinės direktorės Leatrice Eisman tiria, kaip spalva veikia įvairias mūsų gyvenimo sritis - nuo emocijų iki vartotojų paklausos. Nuo 2000 m. šis institutas kasmet paskelbia atspalvį, kurį renkasi remdamiesi pasaulinėmis tendencijomis. Taigi, visus metus mūsų akyse šmėžuos būtent šis atspalvis.

Pagrindinės 2021 m. Spalvos - „Ultimate Grey“ ir „Illuminating“ - simbolizuoja stabilumą, vienybę ir viltį. Pasak „Pantone“ L. Eisman, pilka spalva yra patikimumo spalva, o geltona - vilties ir optimizmo simbolis. 2021 metų spalvos pasirinkimui šįkart didelę įtaką padarė pasaulinė viruso pandemija. Tad šis spalvų duetas siunčia tvirtumo ir vilties žinią, kuri šiandien žmonijai yra ypač svarbi.



Kas lemia spalvos pasirinkimą?

Visus metus „Pantone“ spalvų instituto darbuotojai atidžiai stebi, kurie atspalviai dažniausiai naudojami pasaulyje. Jokios specialios technologijos čia nėra. L. Eisman teigimu, ji visiškai pasikliauja analitiniais įgūdžiais bei savo komanda. Kartu jie seka mados kolekcijas, parodas ir meno projektus, taip pat tai, kokias aprangos spalvas renkasi didžiausių pasaulio miestų gyventojai. Ypatingas dėmesys skiriamas Milanui, Paryžiui ir Londonui.

Vien tik mada ir menu tikrai neapsiribojama, sekami naujausi žymių režisierių filmai, sekamos naujausios technologijos. Nustebsite, tačiau net ir automobilių pramonė.

Du kartus per metus institute dirbantys ekspertai rengia slaptą susitikimą, o gruodžio mėnesį po visų diskusijų ir sukauptos informacijos analizės, „Pantone“ paskelbia kitų metų spalvą.


O kaip šią spalvą perkelti į interjerą?

Pilka su geltona spalva, be abejo, yra harmoningas spalvų duetas. Pirmoji naudojama kaip foninė spalva, o geltona - tarsi ryškus akcentas, kuris deriniui suteikia gyvumo.

Pavyzdžiui, svetainėje, tai gali būti geltona sofa arba fotelis. Ar jeigu norėtųsi tik mažyčio šios spalvos akcento, tai gali būti minimalus dekoras - pagalvės, pledai ir t.t. Įdomus sprendimas gali būti ir geltonos spalvos ryškus printas arba paveikslas.

Jeigu nebijote ryškių spalvų virtuvėje, tuomet galite šioje erdvėje sukurti kontrastą. Virtuvės fasadą padarykite geltonos spalvos. Tie, kurie mėgsta santūresnius atspalvius, paprasčiausiai gali įsigyti naują virtuvės aksesuarą - geltoną virdulį.

Šis derinys puikiai tinka ir vaikų kambaryje. Neutrali pilka spalva puikiai išryškina geltoną spalvą. Tokia spalvų paletė tinka ir berniukui, ir mergaitei.



Taigi, pilka ir geltona - dvi nepriklausomos spalvos, sukuriančios harmoniją tarp dviejų skirtingų elementų ir papildančios viena kitą. Kartu šis derinys perteikia „Pantone“ naujų metų spalvinę nuotaiką. Praktiškumas, tvirtumas, jėga, šiluma, viltis ir optimizmas – štai, ko mums prireiks šiais metais. Papuoškite šiuo prasmingu deriniu ir savo namus!



bottom of page