top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Knygų lentynos - stilingas interjero akcentas

Kad ir kaip bebūtų keista, knyga ar visas jų šūsnis, gali turėti ne tik praktinę, bet ir estetinę funkciją. Knygų lentyna gali tapti iš ties įdomiu bei originaliu dekoro elementu, kuris puikiai derės įvairių stilių interjeruose. Papuošti kambarį knygomis skirtingas viršeliais gali pasirodyti smagiu užsiėmimu net ir tiems, kurie verčiau renkasi elektronines jų versijas. Net ir nedidelis knygų kiekis pagyvina namų erdvę bei suteikia jai charakterį - dažnai surinkta knygų kolekcija tampa namų savininko asmenybę, pomėgius bei gyvenimo būdą atspindinčia vizitine kortele.


Kiekvienuose namuose yra knygų, tačiau ne visi žino kaip jas patraukliai įkomponuoti į savo namų interjerą. Paprastai yra įvairių, kartais visai netikėtų būdų, kaip kūrybingai sudėti knygas ir ką iš jų būtų galima padaryti.



Vienas populiariausių variantų - tai knygų lentynomis nuklota kuri nors namų siena. Toks sprendimas puikiai tinka praktiškiems žmonėms, mėgstantiems visas knygas laikyti vienoje vietoje. Taip bus paprasčiau literatūrą rūšiuoti pagal įvairius kriterijus: dydį, autorių, tematiką ar net viršelio spalvą. Žinoma, tokiai knygų sienai reikia sukaupti ir nemažą kiekį knygų. Lentynos nuo grindų iki lubų atrodo kaip originali kompozicija, tad neatsitiktinai tokį sprendimą renkasi daugelis dizainerių.



Šiek tiek rečiau naudojamas, tačiau gan originalus sprendimas - “Dangoraižis”. Be abejo, keletas knygų nerūpestingai padėtų ant kavos stalelio gali atrodyti ne tik stilingai, bet ir nuobodžiai. Štai kur kas įdomiau išsirinkti knygas dydį ir atspalvį, ir kurti originalias architektūrines kompozicijas. Žinoma, jei Jums iš tiesų patinka skaityti, toks knygų sudėjimo būdas gali sukelti nepatogumų.


Knygos gali stilingai gulėti ne tik svetainėje, miegamajame, darbo kambaryje, bet ir virtuvėje ar prieškambaryje. Pavyzdžiui, virtuvėje gali puikiai atrodyti “salos” dizainas, kurią galėsite pasukti ir susirasti savo mėgstamą knygą. Vonios kambaryje įkurdinti knygas gali tapti nelengva užduotimi - svarbu, kad patalpa, kurią puoš knygos, būtų pakankamai gerai ventiliuojama.



Knygų lentynos idealiai tinka padalinti kambarį į atskiras zonas. Pavyzdžiui, tai gali būti „siena“ arba žemesnės formos baldas, skiriantis poilsio zoną nuo valgomojo. Erdvę galima išskirti ne tik klasikiniais baldais, bet ir knygų tomais. Įdomus sprendimas yra eksperimentavimas su atspalviais, tačiau tai reikalauja ne mažai laiko ir pastangų. Pirmiausia, knygos parenkamos atsižvelgiant į spalvą, o tada kompozicijos kuriamos derinant su fonu. Žinoma, geriausiai atrodo neutralios spalvos, ypač balta.


Daugelis šiuolaikinių būstų negali pasigirti itin dideliu savo plotu, tad kartais reikia ieškoti kūrybiškų sprendimų. Vienas iš dažnų sprendimų tokioms erdvėms - lentynos iki lubų.



bottom of page