top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Kokie tapetai madingi ir kaip pasirinkti tinkamą variantą?

Šiandien tapetų asortimentas labai platus ir įvairus. Šia sienų apdailos priemone galite sukurti išties įspūdingą vaizdą, tačiau blogai pasirinkti tapetai gali sugadinti net ir kruopščiai sukurtą interjerą. Tad kaip išsirinkti tinkamus tapetus, kurie paverstų Jūsų interjerą stilingu, įdomiu bei unikaliu?



1. Tropiniai augalai

Šiais metais labai populiaru papildyti interjerą augalais. Galite pradėti nuo tikrų augalų iki dekoro detalių.

Interjerą galite pagražinti didžiųjų palmių lapais, lianų ir atogrąžų gėlių dideliu formatu fonais. Jie gali būti skirtingi - nuo šviesesnių iki tamsesnių atspalvių, pagražinti auksinėmis detalėmis. Taip pat yra ir grafiniai variantai. Augalų motyvus galite naudoti Boho, Mid Century Modern, industriniame stiliuje, modernioje klasikoje bei eklektikoje.




2. Panoraminiai tapetai

Įprasta rinktis pasikartojančius tapetų raštus, tačiau dizaineriai vis dažniau renkasi visavertį paveikslą, norėdami perteikti atmosferą ir nuotaiką. Tokie tapetai atrodo tarsi ant sienos nutapytas paveikslas - freska. Tematika gali būti gana įvairi - tai miestai, miškai, tropiniai lapai, kalnai.

Panoraminiai tapetai gali būti lengvai priderinti įvairiuose stiliuose.




3. Geometriniai raštai

Jau daug metų geometriniai raštai neišeinantis iš mados interjero akcentas. Šiuo metu ypač daug dėmesio susilaukia “sudėtingesnės geometrijos” raštai. Vietoj paprastų zigzagų naudojami įvairiaspalviai ševronai, vietoj rombų - šešiakampiai, monotoniškas dviejų spalvų juosteles keičia kelių atspalvių skirtingo pločio juostos. Naujausia tendencija yra laikomas „Memphis“ - įkvėpti dizainai su įmantria, kelių dalių geometrija.

Tokius tapetus galite lengvai naudoti modernios klasikos, art-deko, mid-century modern interjeruose ar eklektikoje.




4. Kaimiškos gėlės

Svarbu paminėti ir populiarumo viršūnėje esančius tapetus su floristikos motyvais: pievų augalų ir herbarijų atvaizdu, rugiagėlių, varpelių, vėdrynų, ramunėlių, pakalnučių žiedų kompozicijomis. Nebijokite, gėlių dizainas niekada nepasirodys nuobodžiai. Kad tapetai būtų įdomesni, dizaineriai prie tradicinio motyvo prideda ryškesnius tonus ir blizgius metalinius elementus.




5. Azijietiški motyvai

Kinijoje tapetai pirmą kartą pasirodė II amžiuje prieš Kristų. Tuo metu ten buvo išrastas ryžių popierius, kuriuo pradėtos klijuoti namų sienos. Ilgą laiką tapetai išliko išskirtinai kinų kultūros dalimi.


Beveik visuose tapetus gaminančių prekių ženklų asortimentuose, galite rasti tapetus su “chinoiserie” motyvais. Ypač dabar kiniškos akvarelės ir rytietiškos grafikos akcentai labai populiarūs. Toks dizainas nebūtinai turi būti naudojamas tik rytietiškame interjere - jis suras vietą ir kituose šiuolaikiniuose stiliuose.




6. Tekstūriniai tapetai

Skirti visiems įprastų tapetų mėgėjams: kad jie nebūtų nuobodūs, dizaineriai siūlo skirtingų tekstūrų variantus. Su jais sukursite gylio efektą turintį interjerą ir lengvai paryškinsite kitus akcentus.

Tinka bet kuriam interjero stiliui.



7. Foto tapetai

Jei kambaryje yra pagrindinė siena, kuri vis dar yra tuščia, tokiu atveju pravers foto tapetas su madingais makro vaizdais. Siužetai gali būti labai įvairūs. Nepamirškite, šis sprendimas atrodys įspūdingai tik tuo atveju, jeigu dekoruosite didelę ir neperpildytą daiktais patalpą. Tinka naudoti - modernioje klasikoje, eklektikoje, art - deco, boho bei skandinaviškame interjere.



8. Akvareliniai raštai

Kita neblėstanti tendencija - tapetai su gradientu, sklindančiu iš spalvos į spalvą, tekančiu rašalu, subtiliomis akvarelės dėmėmis. Akvarelinės dėmės ir abstraktūs vaizdai tiks ne vienuose namuose. Geriausiai tinkantys šie stiliai: skandinaviškas, moderni klasika, eklektika.



9. Vaikiški tapetai

Piešiniai „vaiko ranka“. Tapetai su raštais, kuriuos, atrodo, nupiešė vaiko mokyklos draugas yra vienas madingiausių variantų vaiko kambaryje. Nepersistenkite su spalvų gama. Neperkraukite spalvomis - daugiausiai naudojamos tik kelios spalvos tapetuose bei pačiame vaikų kambario interjere.



Tapetai suteikia namų interjerui daugiau gyvybės, spalvų ir originalumo. Tačiau siekiant išties puikaus rezultato, privalu atsakingai pasirinkti tapetų raštą, spalvas, neretai, išsiaiškinti, kokią funkciją jie turi atlikti kambaryje bei nepamiršti atsižvelgti į greta stovinčius baldus.



bottom of page