top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Minimalizmas interjere

Daugelis žmonių yra klaidingai įsitikinę, kad minimalistinis stilius apsiriboja vien baltai išdažytomis tuščiomis sienomis ir minimaliu kiekiu baldu. Iš tiesų, estetinė funkcija šiame stiliuje visuomet išlieka svarbi, tiesiog siekiama kartu pabrėžti aiškias linijas ir tvarką. Kertiniai minimalizmo principai yra griežtos linijos, žemi baldai ir natūralios medžiagos.


Minimalizmas ne tik kaip dizaino stilius, bet ir kaip gyvenimo būdas susiformavo XX amžiaus antroje pusėje. Jis pakeitė pernelyg dekoratyvų moderną (Art nouveau), kuris po Antrojo pasaulinio karo sukėlė neigiamas asociacijas buržuazinėje visuomenėje.



Pagrindinė minimalistinio dizaino idėja – paprastos ir natūralios formos. Šiuos principus itin puikiai atspindi rytietiško dizaino stilius. Būtent todėl, minimalistinio stiliaus šaknys glaudžiai susiję su japoniško interjero tradicijomis.


Kalbant apie minimalizmo dizaino ir architektūros istoriją, būtina paminėti vokiečių architektą Ludwig Mies van der Rohe. Jis siekė kiek įmanoma supaprastinti pastato išvaizdą bei suteikti kuo didesnį erdvės įspūdį. Svarbiausias jo darbo devizas – „mažiau yra geriau“, kuris tapo minimalistinio interjero taisykle.



Pagrindiniai stiliaus bruožai:


• Natūralių medžiagų naudojimas; • Daug erdvės; • Funkciniai baldai; • Geometrinės formos ir asimetrija; • Uždaros laikymo sistemos; • Vienspalvė spalvų paletė; • Dideli langai; • Paslėpti šviesos šaltiniai; • Dekoro pertekliaus atmetimas.



Minimalistiniame stiliuje naudojamos natūralios mažai apdorotas arba visai neapdorotas medžiagos: akmuo, mediena, oda, lininiai audiniai ir t.t. Itin daug dėmesio skiriama grubiai faktūrai (plytai, betonui, gipsui). Naudojant metalą, interjeras tampa modernesnis – patraukliai atrodo metalinės kėdžių kojelės, stalviršiai, lentynos.


Minimalistinės lubos nereikalauja jokio įmantraus dekoro. Paprasčiausias sprendimas – padengimas dažais. Sienų puošybai naudojamas betonas, stiklas, natūralus akmuo su ryškiu reljefu. Galima faneruoti juos tekstūruotu tinku arba panaudoti paprastus tapetus be rašto. Grindys turi būti iš medžiagos, kurią lengva valyti - iš medžio ar akmens.



Minimalizmo stiliaus interjere baldų ir buitinės technikos yra tik tiek, kiek būtina. Baldai turėtų būti aptakių formų bei, svarbiausia, iš natūralių medžiagų. Baldų funkcionalumas taip pat labai svarbus. Kelių funkcijų derinimas viename balde (sofa-lova, transformuojamas stalas) padeda sutaupyti vietos. Tiesa, pastaruoju metu į šį griežto dizaino interjerą, žaismo įneša unikalių formų baldai ir netikėta spalvų dermė.


Minimalistiniame interjere naudojama spalvų paletė turi labai daug panašumu su japonišku stiliumi. Dažniausiai naudojami balti, šviesiai pilki, smėlio ir rudi ir kiti ramūs tonai. Šviesios spalvos vizualiai padidina patalpą bei suteikia elegancijos pojūtį. Norint sukurti harmoningą interjerą, dizaineriai naudoja tik du ar tris spalvų derinius. Pagrindinė šio stiliaus spalva išlieka balta. Ją galima paįvairinti juodais paviršiais, pilka grafine spalva ar ryškesniais akcentais.



Aksesuarų minimalistinio stiliaus būste neturėtų būti daug. Paprastai vengiama paveikslų ar kitų puošybos elementų. Jeigu labai norisi, galima įkomponuoti dvi ar tris dekoro detales ar ant sienos gali kabėti keli subtilūs tapybos darbai.


Šiandien minimalizmas tapo filosofijos kryptimi ir pasaulėžiūra. Stengiantis pabėgti nuo spartėjančio gyvenimo tempo, šiuolaikinis žmogus siekia sukurti kuo daugiau šviesos turinčią, kupiną ramybės ir harmonijos erdvę. Minimalistinio stiliaus interjeras kaip tik toks – tai paprastumo, praktiškumo bei rafinuotumo derinys.


bottom of page