top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Parketlenčių ir plytelių sujungimas. Ką verta žinoti?

Įsirenginėjant namus daugeliui iškilo vienas klausimas - kaip estetiškai sujungti dvi skirtingas grindų dangas - plyteles ir parketlentes?

Pats paprasčiausias būdas sujungti laminatą, parketlentes ir plyteles, aišku būtų tiesiog uždėti ant sujungimo slenkstuką, tačiau toks derinys visai nesižiūri, o ir per visą kambarį atsiranda 3 metrų ilgio kliūtis, už kurios pastoviai kas nors klius. Taip pat po slenksčiu gali kauptis purvas ar netgi jūsų būsimi “nuomininkai”. Šiandien dviems medžiagoms sujungti slenksčio nebereikia, kadangi galima surasti daug kitų sprendimų, kuriais šiandien ir ketinu su jumis pasidalinti.



U formos profiliai

U formos žalvario profilis plytelėms ir laminatui - tai klasikinis sprendimas dekoruojant siūles, jei nenorite, kad slenkstis iškiltų virš plytelių ar laminato ( parketlenčių).


Teisingai sumontavus plytelių ir laminato U formos profilį, grindų fonas visiškai neišsiskirs. Bus pastebimas tik harmoningas perėjimas tarp skirtingų interjerų ir erdvių.


Tokio slenksčio įrengimas yra daug sudėtingesnis sprendimas nei paprastas kitos formos profilio montavimas. Statybininkai turi tinkamai sureguliuoti atstumą tarp dviejų grindų dangų. Priešingu atveju, be jungties, bus matomas tarpas, kuris sugadins visą interjero vaizdą. Be to, norint pagerinti situaciją, teks dalį grindų visiškai išardyti.


Tačiau, jeigu darbas bus atliktas sėkmingai, tuomet gausite sklandžiausią ir gražiausią jungtį iš visų galimų sprendimų. Papildoma plytelių juosta neleis 10 mm profiliui plytelėms ir laminatėms (parketlentėms) laikui bėgant pakeisti padėties ir sugadinti jungtį.



Plytelių glaistas

Yra vienas iš paprasčiausių būdų suformuoti plytelių ir laminato sujungimą grindyse. Jis turėtų atitikti viršutinio sluoksnio spalvą arba būti kontrastingas. Plytelių glaistas tinka formuoti banguotoms ir sulūžusioms jungtims, pavyzdžiui, hegsogonalinėms plytelėms ir kitoms sudėtingoms formos.

Paruoštą jungtį patartina padengti skaidriu laku, tai prailgins jos tarnavimo laiką.


Šis sujungimo būdas veiks, jei po namo pastatymo ir tvarkingo jo užbaigimo bus praėję keleri metai, t.y. Nebeslankios konstrukcijos. Priešingu atveju, laikui bėgant ant plytelių paviršiaus gali atsirasti įtrūkimų, o laminatas deformuosis.


Būtinai palikite tarpą tarp laminato ir sienos, kurioje bus padėtos grindjuostės. Kietas sujungimas su glaistu neleis dangai išsiplėsti, o tai sukels deformacijas.



Hermetikas

Hermetiko naudojimas yra taip pat gana paprastas skirtingų grindų dangų sujungimo būdas. Šiam sujungimo būdui neprireiks papildomų statybinių medžiagų.


Sujungimas uždaromas hermetiku tik tuo atveju, jei tarpas tarp dangų yra ne didesnis kaip 5 mm.


Veikimo principas yra toks pat kaip ir plytelių glaisto atveju. Medžiagas galite naudoti ant silikono, poliuretano ir akrilo pagrindo. Šio sprendimo pranašumas - galimybė nudažyti norima spalva.



Skystas kamštis

Tokiu būdu daryti sujungimą yra beveik tas pats, kas dirbti su glaistu. Klijuose yra kamštienos drožlių formos užpildas. Dėl dviejų medžiagų derinio mišinys turi abiejų pranašumą - jis tvirtai sukimba su dangomis ir palaiko siūlių užpildymo elastingumą.


Šio metodo pranašumas yra tas, kad nebūtina laminato krašto apdoroti hermetiku, nes kamštinė kompozicija jau turi tokių savybių. Verta paminėti vieną minusą. Po džiovinimo siūlė tampa šviesiai ruda. Žinoma, ši savybė daugeliui tampa privalumu, o ne minusu.



Taigi, norint sujungti laminatą, parketlentes ir plyteles, nuo šiol nebereikia dėti ant sujungimo slenkstuką. Kad siūlė būtų išvaizdi, naudojami anksčiau išvardinti specialūs ir universalūs sprendimai.

bottom of page