top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Plytelė „Terrazzo”

Kurį laiką buvusi užmiršta, šiandien „Terrazzo” plytelė išgyvena savo Renesansą. Prieš keletą metų dizaineriai vėl pradėjo aktyviai naudoti šią medžiagą savo kuriamuose namų interjeruose – įkomponuoti jas į baldus, sienas, grindis, fasadus, laiptus ir dar daugiau. Taigi, kas yra ta daug dėmesio susilaukusi „Terrazzo” plytelė?


Truputis istorijos


„Terrazzo” plytelė atsirado Venecijoje, dar XV amžiuje. Tuo metu ieškota praktiško būdo, kaip tinkamai panaudoti marmuro likučius. Miesto gyventojams sumaišius cementą, akmenį, marmurą bei stiklą, buvo sukurtos vientisos mozaikinės grindys su originaliu raštu.

Aristokratiškuose namuose ir vilose, prestižinėse Venecijos ir visos Italijos įstaigose dar ir dabar galima aptikti išskirtinius grindinius, pagamintus iš marmuro drožlių. Tokios grindys net tik neįtikėtinai patvarios, bet ir lengvai prižiūrimos.

1582 metais buvo įkurta savininkų „Terrazzo” brolija, kurios tikslas rūpintis, kad „apsukrūs piliečiai neapgaudinėtų tų, kurie nežino tikrojo amato“. Dar ir šiandien Venecijoje šių plytelių kokybę saugo tam sukurtas konsorciumas.


Šiandien „Terrazzo” vėl susilaukė dėmesio, tačiau jau, kaip keraminė plytelė.

Verta pridurti, kad „Terrazzo” naudojimas neapsiriboja vien grindimis. Šios plytekės persikėlė į sienas, stalviršius, baldus. Jos turi labai plačią spalvų paletę – tai dar vienas iš jų privalumų. Madingai atrodantis raštas, harmoningai gali būti priderinamas, prie beveik bet kokio stiliaus interjero.



Pateikiame 3 „Terrazzo” plytelės privalumus:


  • Ilgaamžės;

  • Lengva prižiūrėti;

  • Neribotos panaudojimo galimybės.


„Terrazzo” gerbėjai sako, kad tai natūrali, madinga ir patvari medžiaga, kurios pagalba galime sukurti įdomų namų interjerą – suteikti namams įvairesnių spalvų, žaismingumo bei netikėtumo įspūdį.



bottom of page