top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Stilius Mid - Century Modern

Mid-century modern„ pažodžiui reiškia „modernas amžiaus vidurį„. Šis stilius atsirado po Antrojo pasaulinio karo, kuomet vis dar buvo paklausus Art Nouveau stilius ir jo funkcionalumas, tačiau kūrėjai norėjo įnešti į interjerą daugiau šiltumo ir patogumo. Taigi, „Mid-century modern„ stilius atsirado maždaug 6-7 dešimtmetyje, o šį vardą dėl jo unikalumo pirmą kartą pasiūlė amerikiečių žurnalistė Cara Greenberg. Kai kurie šį stilių vadinama tiesiog vintažiniu.


Šio stiliaus sampratą galima apibūdinti trimis žodžiais: universalumas, individualumas ir minimalizmas.


Kuo šis stilius išsiskiria iš kitų?



Pagrindinės Mid-century modern stiliaus savybės:


1. Atviras išplanavimas, bendra patalpa


„Mid-century“ stiliui būdingas atviras išplanavimas, kai vidinė erdvė padedama langų, organiškai susijungia su išore. Dideli langai suteikia natūralų apšvietimą. Nesistenkite namų pripildyti didžiuliu kiekiu daiktų, lentynų nukrauti figūrėlėmis ar kitomis smulkmenomis - jos tik sugadins kurtą įspūdį. Vadovaukitės minimalizmo principais.



2. Baldai kurie tapo legenda


Ypač verta paminėti to meto epochoje atsiradusius modernistinių baldų atstovus, kurie dabar tikrai neperdėtai vadinami stiliaus ikonomis. Į šį sąrašą įtraukta „Eames Lounge“ kėdė sukurta JAV dizainerių poros (apie tai rašėme ankstesniame straipsnyje), Wernerio Pantono išlenkta plastikinė kėdė „Panton“, Ivano George'o Nelsono „Marshmallow“ zefyro sofa, Eero Saarineno „Tulpės“ serija, Arno Jacobseno „Swan“ fotelis ir daug kitų.


Sekdami šiuo stiliumi, galite pasirinkti kokį nors ikonišką baldą, tačiau be to, yra daugybė nežinomų dizainerių vintažinių daiktų, kurie patraukia dėmesį savo išskirtinėmis formomis. Jų galima su rasti „blusų“ turguose bei internetiniuose aukcionuose. Taigi, viskas priklauso nuo Jūsų pasirinkimo!

Kalbant apie komodas, sofas, stalus, spinteles - jos turi turėti medines plonas kojeles. Būdingas ryškesnio, paprastai, rausvo atspalvio medis. Populiariausi to laikmečio danų bei brazilų dizainerių baldai.



3. Spalvų gama


Stiliaus spalvų paletė gana šviesi ir neryški. Mid-century modern stiliaus interjeruose naudojami natūralūs gamtos atspalviai: balta, smėlinė, pilka, tamsiai žalia. Šios spalvos suteikia idealų pagrindą visoms ryškioms spalvoms bei įdomesniems raštams. Nepamirškite ryškių akcentų, kurie pagyvins interjerą. Jais galėtų tapti fotelis, pagalvė ant sofos, lempa, maži aksesuarai ir pan. Pabandykite tam pasirinkti šiltus žemiškus atspalvius: terakotos, oranžinės, garstyčios, rudos, pelkės žalios. Giliai prisotintos spalvos taip pat labai gražios: slyva, bordo, auksas, arbatžolė, avokado.



4. Nepakartojami raštai


Praėjusio amžiaus viduryje žmonės pradėjo eksperimentuoti su raštais. Atsirado begalybė įdomių ir nestandartinių sprendimų. Populiarumo viršūnėje buvo geometrinių raštų tapetai. Neretai buvo galima pamatyti visai nestandartinius sprendimus, raštą su lempomis ar netgi žmogeliukais. Žinoma, su tapetais nereikėtų persistengti. Spalvotais raštuotais tapetais klijuokite ne visą kambarį, tačiau vieną pasirinktą siena. Būtent ji taps Jūsų kambario akcentu. Taip pat raštai dažnai sutinkami ant medžiagų - pagalvių, fotelių, užuolaidų, kilimų.



5. Neįprasti šviestuvai

Ieškodami tinkamo šviestuvo, turėtumėte dairytis šio to išties neįprasto ir traukiančio dėmesį. Jūsų pasirinktas šviestuvas turėtų tapti ne tik šviesos šaltiniu, bet ir savotišku meno objektu. Šiandien šviesos šaltinių naudojama kur kas daugiau nei anksčiau. Namuose įprasta matyti ne vieną šviestuvą kabantį viduryje kambario, tačiau atsiradus apšvietimo zonų suskirstymui, daugiau naudojama toršerų, pastatomų bei sieninių šviestuvų.



Mide-century modern stiliaus interjeras tikrai neasocijuosis su nuobodumu ar pilkumu. Tiek baldų ar aksesuarų siluetai, tiek spalvos išsiskiria imantrumu ir originaliomis formomis. Kur kas dažniau tokį interjerą renkasi kūrybinę laisvę bei originalumą mėgstančios asmenybės.


bottom of page