top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Svarbiausios taisyklės, kaip papuošti savo namų sienas paveikslais

Kaip tinkamai ir gražiai papuošti savo namų sienas paveikslais? Be jokios abejonės, šis klausimas kyla ne vienam, baigusiam remontus ir pradedančiam galvoti apie namų dekoravimą. Žinoma, jei kabinsite vieną ar du paveikslus, kurių vieta nustatyta iš anksto, viskas kur kas paprasčiau. Tačiau jei norite sukurti stilingą kompoziciją, tam tikros teisingo paveikslų išdėstymo interjere paslaptys Jums tikrai pravers.


Interjero dizaine, „Wall Art“ technika yra gana populiari – tai yra siena, papuošta paveikslais. Tačiau siūlome įsiminti pačią svarbiausią taisyklę – nemanykite, kad menas turi būti brangus. „Wall Art“ galima sukurti ir naudojantis nuotraukomis, plakatais, senoviniais reklaminiais plakatais, ryškiais printais, grafika, kaligrafija ar net jūsų pačių kūryba. Tokios variacijos dažniausiai naudojamos šiuolaikiniuose interjeruose.



Kokį paveikslą išsirinkti?


Vienas iš pagrindinių sienų puošybos priemonių yra tradiciniai paveikslai. Senoviniai paveikslai puikiai atrodo klasikiniame interjere, avangardiniai paveikslai tinka griežtam ir lakoniškam interjerui, įrengtam pasitelkus minimalistinį stilių. Tačiau įsiminkite, sienas galite puošti ne tik paveikslais, bet ir kitais meno kūriniais. Štai keletas populiariausių.


  • Plakatų menas. Plakatai paprastai kainuoja kur kas mažiau nei paveikslai, o jų galima rasti internete, parduotuvėse ar atsispausdinti spaustuvėje. Kai jau turėsite plakatą, tereikės išsirinkti tik rėmelį – iš karto pagyvinsite sieną. Šauniausia, kad rasite įvairiausių tipų, spalvų bei stilių plakatų, kuriuos galėsite išsirinkti pagal savo skonį.

  • Fotografija. Paveikslais gali tapti ir šeimos nuotraukos, kurios suteiks namams jaukumo ir šilumos. Ypač originaliai gali atrodyti sienos, išpuoštos Jūsų pačių fotografuotais kadrais. Žinoma, patinkančią nuotrauką galite ir nusipirkti, kurią galėsite atspausdinti ant drobės, fotopopieriaus ar įrėminti gražiuose rėmeliuose;

  • Printai – tai ant popieriaus atspausdintas paveikslėlis ir savotiška grafika. Tokie sprendimai tampa labai populiarūs, todėl jie puikiai derės moderniame interjere;

  • Retro printais ir plakatais lengvai galėsite papuošti vintažinį ar eklektišką interjerą. Jei nepavyksta rasti originalo, kreipkitės pagalbos į spaustuvę ar reklamos agentūrą, kuriose galėsite atsispausdinti jo modernų atitikmenį.



Kaip sukurti stilingai atrodančią kompoziciją?


1. Pasirinkite tinkamą vietą paveikslams

Prieš puošdami sienas, turite nustatyti tinkamą kompozicijos aukštį ir dydį. Svarbi taisyklė – nekabinkite kūrinių per aukštai, į juos turi būti patogu žiūrėti. Pridėdami paveikslėlį prie sienos, paslinkite jį šiek tiek žemiau, nei natūraliai krenta Jūsų žvilgsnis. Juk dažniausiai į jį bus žvelgiama sėdint – ypač jei paveikslėlis yra valgomajame. Norint tinkamai pakabinti, geriausia nubrėžti akių lygyje esančią įsivaizduojamą liniją. Paveikslai turi būti dedami ant sienos taip, kad ši linija juos kirstų per vidurį. Taip pat paveikslas neturėtų būti platesnis už baldą, virš kurio jis kabinamas.



2. Simetrija

Viena iš paprasčiausių išeičių – papuošti sieną vienu paveikslu. Tačiau kuriant derinį iš kelių paveikslų, viskas yra šiek tiek sudėtingiau. Paprasta taisyklė – kabinant skirtingų dydžių paveikslus ant vienos sienos, reikia nustatyti bendrą paveikslų liniją – viršutinis paveikslų kraštas, apatinis ar per centrą. Mažesnius paveikslus galima grupuoti aplink vieną didelį paveikslą. Pasistenkite nekabinti paveikslų per toli vienas nuo kito. Tinkamiausias atstumas – 5 cm (ar mažiau) iš visų keturių kraštų.



3. Vienodo dydžio nuotraukas

Jei ketinate pakabinti keletą to paties dydžio stačiakampių ar kvadratinių paveikslų, ​​Jums pasisekė. Harmoningai sudėlioti tokią kompoziciją nėra sunku. To paties dydžio paveikslėlius galima sudėti į vieną eilę vienodais atstumais vienas nuo kito. Žinoma, kur kas įdomiau, kai jie kabo skirtingais lygiais.




4. Pasirinkite centrinį objektą

Norėdami, kad plakatų ar nuotraukų kompozicija atrodytų harmoningai, nusistatykite centrinį objektą. Tai bus didžiausias paveikslas. Pakabinkite jį šone arba grupės centre. Aplink dėliokite mažesnius paveikslus. Norėdami subalansuoti kompoziciją, naudokite tokio paties storio arba panašaus dizaino bagetę ar rėmus. Atminkite, rėmelių stilius, spalva, storis turi harmoningai derėti su namų interjeru.



5. Sienų puošyba apvaliomis formomis

Lengviausias būdas papuošti sienas kvadratiniais ar stačiakampio formos paveikslais. Na o ką daryti su apvaliu veidrodžiu, paveikslu ar kitu nestandartinės formos objektu? Paprasčiausias būdas yra įdėti jį į kompozicijos centrą ir apsupti jį mažesniais vaizdais. Atminkite, tokiu atveju negalima naudoti to paties ar didesnio dydžio nei centrinis paveikslo.



6. Galvojame kūrybiškai

Pabandykite sukurti ką nors nestandartinio ir neįprasto, eksperimentuokite su kompozicijos dydžiais ir formomis. Naudokite fotografijų, piešinių, meno objektų ir suvenyrų derinius. Pakabinkite juos trikampio, debesies ar širdies pavidalu – leiskite kompozicijai pagyvinti interjerą.



7. Paveikslėlių išdėstymas ant lentynos

Jei nepritariate sienų dekoravimui, tačiau norite sukurti stilingą paveikslų kompoziciją – šiam tikslui naudokite ilgą siaurą lentyną. Pirmiausia suraskite vietą didesniems objektams. Tuomet priešais juos modeliuokite mažesnius rėmelius. Įsitikinkite, kad vaizdai neuždengia vienas kito.



8. Papuoškite sieną laiptinėje

Paveikslų kompozicija laiptinėje gali atrodyti stilingai ir gražiai. Paprasčiausias būdas – sudėti kelis įvairaus dydžio paveikslėlius lygiagrečiai grindų linijai. Tačiau šiuo atveju tikėtina, kad vienas iš apatinių kompozicijos kampų liks tuščias. Norėdami to išvengti, pradėkite kabinti rėmus nuo viršutinio taško – šiek tiek nuleiskite kiekvieną paveikslėlį.



Tikriausiai daugelis sutiktų, kad nėra nykesnio vaizdo nei tuščia siena. Meno kūriniais galite puošti visų kambarių sienas – miegamojo, valgomojo, virtuvės, prieškambario ir net vonios. Sutikite, paveikslas ar fotografija gali sukurti išskirtinius namus, kurie atrodys ne tik jaukiai, bet ir stilingai.


bottom of page