top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

„TOLIX A” kėdė

Dabar jau nematome nieko keista, šios kėdės kopijas sutikus tokiose vietose, kaip lauko kavinės, barai ar parkai. Tačiau ne vienas stebisi sužinojęs, kad tokio dizaino kėdės originalą galima išvysti Niujorko MoMa muziejaus, Vitra dizaino ar Pompidou centro Paryžiuje ekspozicijose. Prieš daugiau nei pusamžį, šios kėdės buvo naudojamas didžiųjų pasaulio miestų – tokių, kaip Niujorko, Paryžiaus, Londono biuruose, gamyklose, ligoninėse ir panašiose vietose. Šiandien industrinės estetikos ikona vadinamos kėdės vis labiau mėgstamos namų interjeruose. Ypač skoningai pritaikomos moderniuose loftuose. Tačiau, ar žinojote, kad šios kėdės dizainą sukūrė gerai žinomas prancūzų dizaineris Xavier Pauchard?


Xavier Pauchard – garsus XX amžiaus prancūzų dizaineris, gimė 1880 m. Prancūzijos rytuose. Xaviero tėvas buvo stogdengys, kaip ir dvi jo šeimos kartos. Kartą Xavier atliko eksperimentą, kuris krdinaliai pakeitė jo gyvenimą ir net likimą.


1907 m. Xavier atrado, kad lakštinis metalas gali būti apsaugomas nuo rūdžių, panardinus jį į išlydytą cinką. Kai metalo paviršius yra apdorotas cinku jis nustoja rūdyti.

1935 m. Transatlantinis Normandijos laineris pasiekė Niujorko krantus. Būtent šiame laive pirmą kartą buvo naudojamos „Tolix” kėdės. Jų atsparumas saulės spinduliams ir net sūriam Atlanto jūros vandeniui, padarė didžiulį įspūdį pirmosios klasės keleiviams. Šis įvykis išgarsino Xavier, o jo sukurtos kėdės susilaukė didžiulio dėmesio.


Kėdės dizainas laikui bėgant buvo tobulinamas, mat kavinių savininkai skundėsi, kad kėdės nėra kompaktiškos ir užima labai daug vietos. Jau iki 1956 m. buvo sukurta tikrojo „Tolix“ kėdė – tokia, kokią matome šiandien. Plonesnio rėmo dėka, dabar galima sudėti 25 kėdes viena ant kitos.



Kėdė pagaminta iš metalo lakšto. Paviršius yra cinkuotas, tad baldo ryškiausia savybė – ilgaamžiškumas. Kėdės nugara įprastai vadinama „palmette“ ir primena žiedlapio formą. Jeigu panorote šios kėdės, galėsite rinktis net iš 24 rūšių bei labai turtingos 50 spalvų paletės.


Nepatikėsite, bet šiai kėdei suteikiama net 150 metų garantija! Neabejotinai, garantija galėtumėte pasinaudoti ne tik Jūs, bet ir Jūsų anūkai!



bottom of page