top of page
  • Фото автораVeronika Viršičiūtė

Skandinaviško stiliaus interjeras

Šio stiliaus interjere persipina natūralumo, minimalistiškumo, erdvės, šviesos bei gaivos deriniai. Pats pavadinimas tarsi pasufleruoja, kad šio interjero stiliaus gimtinė yra Skandinavija. Šio Europos regiono geografiniai ir kultūriniai ypatumai ypač atsispindi projektuojant skandinaviško stiliaus būstus. Tam naudojamos šiam regionui būdingos medžiagos. Visų pirma mediena – visų formų, nuo poliruotų grindų lentų iki dar neapdirbtų rąstų. Mėgstama sakyti, kad šis stilius atspindi ir tenykščių gyventojų charakterį. Patogumas ir skonis – vienas nuo kito neatsiejami elementai.


Kilmės istorija

Skandinaviją sudaro net kelios šalys, o kiekviena jų pasižymi skirtingais bruožais. Visgi bėgant laikui ir besiformuojant šiam stiliui buvo perimta daugiau švediškų tradicijų. Pagrindinis skandinaviško stiliaus interjero tikslas yra suteikti erdvei kuo daugiau šviesos. Tai visiškai natūralu, kadangi tenykštė atšiauri gamta nelepina saulės ir šilumos gausa.

Skandinaviško stiliaus istorija prasidėjo dar XVIII amžiaus pabaigoje, Gustavo III valdymo metais. Tuomet šiauriniame interjere įvyko permainos – pompastišką ir prabangų rokoko stilių pamažu ėmė išstumti paprastos ir jaukumo įspūdį sukuriančios formos, kurios ilgainiui imtos vadinti „Gustavo stiliumi“. Vėlesniuose skandinaviško stiliaus interjeruose jau nebebuvo galima surasti jokių prabangos ar turto užuominų. Svarbiausi akcentai – šviesos ir šviesą atspindinčių daiktų gausa. Natūralios šviesos, šviesių tonų, krištolo ir stiklo gausa – kūrė skoningą interjerą, neretai primenantį sniego peizažą.




Skandinaviško stiliaus bruožai:


1. Maksimalus praktiškumas

Šio stiliaus interjeras niekada nebus perkrautas nereikalingais daiktais. Kiekviena detalė esanti interjere turi specifinę funkciją – praktinę arba dekoratyvinę. Toks erdvės planavimo principas leidžia racionaliai išnaudoti kambario plotą bei skatina pasirinkti iš ties funkcionalius baldus. Baldai dažniausiai pagaminti iš stiklo, plieno ar medžio.


2. Mežiagos

Patalpų dizainui naudojamos natūralios ir minimaliai apdorotos medžiagos – tai suteikia namams jaukumo. Mediena, metalas, natūralūs akmenys, stiklas, medvilnė, linas, kailis, oda, keramika – bet kuri iš šių medžiagų gali būti drąsiai naudojama skandinaviškame stiliuje.


3. Spalvos

Interjere vyrauja pastelinių atspalvių tonai: smėlio spalvos, šviesiai pilka, šviesiai mėlyna, šviesiai žalia, šviesiai ruda ir t.t.. Tačiau pagrindine skandinaviško stiliaus spalva, be jokios abejonės, galima vadinti balta. Balta sienų spalva pasirenkama ne be priežasties – ji sujungia visas interjero dalis į vieną visumą, paslepia neatitikimus ir, svarbiausia, atspindėdama saulės spindulius, užpildo kambarius šviesa. Tačiau norint erdvei suteiktų daugiau gyvybės, verta sienas paįvairinti įdomesnio atspalio akcentais. Tam puikiai tinka mėlyni, raudoni ir žali tonai.


4. Šviesa

Skandinaviško stiliaus erdves stengiamasi užpildyti natūraliu šviesos šaltiniu. Tam dažnai į pagalbą pasitelkiami dideli langai. Užuolaidos naudojamos retai, o jeigu jos kabinamos, tai turi būti lengvos, baltos ar kreminės splavos. Naudojami audiniai – lininiai ar medvilniniai. Visai nesunku numanyti, kad skandinavai naudoja medinius langų rėmus. Beje, rėmai dažniausiai priderinami prie grindų.


Taigi, skandinaviško stiliaus interjeras paprastas, be pompastiškumų, įmantrių formų bei ryškių kontrastų. Tokio stiliaus interjerui svarbiausia – šeimininko patogumas.



bottom of page